Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 27., hétfő

Öböl víz nélkül


Először életemben az angliai Ilfracombe-nál láttam, ahogy apálykor egész hajókikötők száradnak ki.
Itt Sylten is nagyon erős az apály-dagály, egy külön tájékoztató füzetet készítettek a nyaralóknak, amiben napi szinten le van bontva, hogy mikor van alacsony vízállás, és mikor van magas víz. Ez naponta négyszer változik, de nem pontosan hat óránként, ahogy annak idején tanultuk, ezért készült a kis brossúra, ami aztán külön városrészekre lebontva adja meg az időpontokat egész évre.
Ahogy húzódik vissza a tenger, egyre több sirály és még számtalan egyéb madár jön rákokat, kis halakat halászni az alacsony vízből, na és persze a birkák is bemerészkednek, bár fogalmam sincs, mit keresnek a sós tócsákban.
Akár száraz lábbal is megúszható, hogy több száz métert gyalogoljunk a homokon, kagylókat, köveket gyűjtve, de szigorúan a természetvédelmi területen kívül kell maradni.

Sokpénzes kirándulók külön túravezetőt is bérelhetnek, akivel közösen gyűjtögetnek, aki megmutatja, hova ássák be magukat a nagyobb rákok, és aki mindenkit figyelmeztet, hogy mi a határvonal, amin már nem lehet átlépni.
Így az a tervünk, hogy a kiszáradt öblön keresztül sétálunk el a világítótornyokig, nem valósulhatott meg.

A kagyló és homokgyűjteményünk elég szép, majd lehet licitálni az egyes darabokra, ki melyiket kéri ajándékba. 
Az egyik kagylóhéjban itthon fedeztem fel egy minirákocskát, még élt, de befőttes üvegben sajnos csak 2 órát bírt ki. Pedig kapott csigát, homokot.

A kagylógyűjtögetés szinte minden napos program, még egy-egy hosszú munkanap után is teljesen kikapcsolja az agyunkat, ahogy bóklászunk a homokban vagy a bokáig érő vízben, és hallgatjuk a madarakat meg a víz morajlását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése