Keresés ebben a blogban

2012. október 17., szerda

Ház 2 millióért


Sylten 2 millióért lehet házat venni.
Egy bökkenő van csak, ez Euro és nem forint.
Egy átlagos házikót vagy lakást (kb. 70-80 m2) 2 millió Euro körül hirdetnek az ingatlanosok.
Na, igen, a világ egyik legdrágább négyzetméter árai vannak errefelé, és ez a bérleti díjakra is vonatkozik.
Nekünk viszonylag szerencsénk van, mert a Mitarbeiter Wohnungok kedvezőbbek az átlagos albérleteknél, de még így is jóval többet kell fizetni, mint Ausztriában.
A képeken látszik, hogy a luxusház mellé luxusautó parkol, nem is kérdés, hogy a legújabb márkák legjobb szériáival szaladgálnak az itteniek.

Sylt az elmúlt évek egyik legfelkapottabb szigete lett a német milliomosok között, ötcsillagos szállodák, fine dining éttermek nyílnak sorra a 98 négyzetkilométeres szigeten, a luxusmárkák minden kis faluban megjelentek üzletekkel, és az őslakosok mellé lassan beköltöznek a nyugalomra vágyó újgazdagok is.
Lehet, hogy csak pár hetet vagy hónapot töltenek itt a szigeten, de saját házuk van, tökéletesen berendezve, tökéletes környezetben.
Mivel a sziget nagy része, mintegy 40 %-a természetvédelmi terület, nem olyan túl sok a szabad hely, ez is indokolja a magas árakat, azon túl, hogy Sylt nem akar olcsó turistaközponttá válni.


Az állandó lakosok száma 20 ezer, de a 12 településen 40 ezer vendégággyal rendelkeznek.
Itt a legmagasabb Németországban az egy lakosra jutó éttermek száma is, ebből 200 van a szigeten, átlagosan 50 Euro/fő egy vacsora ára, de nem ritka a 150-200 eurós ajánlat sem.
A sylti klímát is egy champagne-hoz hasonlítják, különleges, zamatos, tényleg, harapni lehet a frissességet. Ennek az egyik oka, hogy sehol egy ipari létesítmény, csak a tenger és a dűnék sós illatát érezni.
A friss levegőt még az északi szélességi fok is magyarázza, egy magasságban vagyunk Dél-Alaszkával vagy épp a szibériai Omszk városával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése