Keresés ebben a blogban

2012. október 1., hétfő

Madárszigetek


List közelében két kisebb sziget van, ahol több ezer vízimadár pihen.
Mostanában minden napsütéses órát ki kell használni, az ősz legbiztosabb jele, hogy minden nap szakad az eső, és feltámad a szél, de szerencsére egyik percről a másikra aztán kisüt a nap,na, ilyenkor kell elindulni kirándulni.
A madárszigetek-Insel Uthörn, Lister Nehrung- a fokozottan védett természetvédelmi területekhez tartoznak. 
Sem hajókkal, csónakokkal, sem apálykor gyalog nem lehet a közelükbe menni, a szárazföld szélén egy bicikliút szélességű ösvényt építettek az 1930-as években, innét lehet gyalogosan vagy bicikliről nézelődni, távcsövezni, fotózni.

Megszámlálhatatlan vízimadár, sirályfélék, vadludak, kibicek pihennek, majd röppennek fel egyszerre. Csak a szárnyuk suhogását meg a tenger morajlását lehet ilyenkor hallani.
Aztán valamin összevesznek a madárcsapatok és óriási hangzavart csapnak, rikácsolnak, krákognak.
Padokon üldögélve lehet feltöltődni, hátunk mögött a dűnék a birkanyájakkal, előttünk a tenger, a kicsi szigetek és a rengeteg madár.
Hallani a szél változatos hangjátékát, morajlik a hullámokkal, aztán süvít egy kicsit a víz felett, majd lelassul a dűnéket szegélyező vadrózsabokrokban, fűcsomókban.
A szemünkkel fel sem fogjuk a kékség ezernyi árnyalatát, a zöld százféle mélységét és még fókát is látni vélek a messzeségben.
Annyi csoda van előttem, fel sem fogom.
Sylt csak egy apró sziget, mégis minden nap tud új varázslatot mutatni nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése