Már írtam korábban a listi kikötőben kapható garnélákról,
most egy kicsit részletesebben bemutatom az utolsó listi rákhalászt.
Paul Walter hetente kétszer megy ki Tümmler nevű hajójával
éjszaka hálóval rákokat halászni. A 8,52 m hosszú 2,8 m széles hajóját 1978-ban
vásárolta, azóta szelik együtt a sylti hullámokat.
Ha vállalkozó kedvű turista akad, akkor egyszerre két
személyt visz ki magával az éjszakai halászatra. Hajnali háromkor kel útra,
mire a slyti kisváros, List ébredezni kezd, már vissza is térnek a
zsákmányával.
Egy hat méter széles, tíz méter hosszú hálót ereszt a vízbe
a fedélzetről, kb. 16 méter
mélyre, és lassan 1,7 csomóval-kb. 3 km/h-val halad kelet felé. Azért éjszaka
halászik, mert a nappali fényben a krabbenek észrevennék a hálót és
kiugrálnának belőle.
Hajnalban a tengerről nézi a napfelkeltét, amikor a horizont
a fekete sötétségből egyszer csak átvált mélykékre, majd megjelenik a
napkorong.
Nagyjából egy órát van a vízben a hálója, közben fel is
forralja a fedélzeten egy üstben azt a vizet, amiben a rákokat megfőzi.
És mikor jó az éjszakai fogás? Amikor 50 kg-nyi krabben
kerül a hálóba, amit aztán majd a listi kikötőben árul az éhes turistáknak,
helyieknek, éttermeseknek. Ha matekozunk kicsit, akkor a bevétele sem rossz,
fél kg főzött krabben 6 Euro.
Paul a krabbenhalászatot a tánchoz hasonlítja. Nem könnyű,
de könnyen megtanulható.
Az öreg rákhalász szerint az emberek lusták, és szívesebben
veszik a pucolt, mirelit garnélát, amit aztán fokhagymaszószban megpárolnak.
Pedig a krabben-pucolás sem bonyolult, és minden vevőjének megtanítja, hogyan
kell, addig meg sem kapjuk a kifizetett csomagot, míg egyedül nem boldogulunk a
rákszelvényekkel.
A fejtől a harmadik szelvénynél kell 2mm-t előre majd hátra
fordítani, majd először a farokrészt lehúzni, aztán a fejét. És ennyi.
Fűszerezni felesleges, elnyomja az igazi ízt.
Bár én több módon próbáltam már, mindennel finom. Önmagában,
fokhagymával, paradicsommal, rozmaringgal.
Mivel minden kedden és pénteken lehet a kikötőben új adagot
vásárolni, lehet kísérletezni is az ízekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése