Keresés ebben a blogban

2012. október 10., szerda

Az utolsó listi rákhalász



Már írtam korábban a listi kikötőben kapható garnélákról, most egy kicsit részletesebben bemutatom az utolsó listi rákhalászt.
Paul Walter hetente kétszer megy ki Tümmler nevű hajójával éjszaka hálóval rákokat halászni. A 8,52 m hosszú 2,8 m széles hajóját 1978-ban vásárolta, azóta szelik együtt a sylti hullámokat.
Ha vállalkozó kedvű turista akad, akkor egyszerre két személyt visz ki magával az éjszakai halászatra. Hajnali háromkor kel útra, mire a slyti kisváros, List ébredezni kezd, már vissza is térnek a zsákmányával.

Egy hat méter széles, tíz méter hosszú hálót ereszt a vízbe a fedélzetről, kb. 16 méter mélyre, és lassan 1,7 csomóval-kb. 3 km/h-val halad kelet felé. Azért éjszaka halászik, mert a nappali fényben a krabbenek észrevennék a hálót és kiugrálnának belőle.
Hajnalban a tengerről nézi a napfelkeltét, amikor a horizont a fekete sötétségből egyszer csak átvált mélykékre, majd megjelenik a napkorong.
Nagyjából egy órát van a vízben a hálója, közben fel is forralja a fedélzeten egy üstben azt a vizet, amiben a rákokat megfőzi.
És mikor jó az éjszakai fogás? Amikor 50 kg-nyi krabben kerül a hálóba, amit aztán majd a listi kikötőben árul az éhes turistáknak, helyieknek, éttermeseknek. Ha matekozunk kicsit, akkor a bevétele sem rossz, fél kg főzött krabben 6 Euro.

Paul a krabbenhalászatot a tánchoz hasonlítja. Nem könnyű, de könnyen megtanulható.
Az öreg rákhalász szerint az emberek lusták, és szívesebben veszik a pucolt, mirelit garnélát, amit aztán fokhagymaszószban megpárolnak. Pedig a krabben-pucolás sem bonyolult, és minden vevőjének megtanítja, hogyan kell, addig meg sem kapjuk a kifizetett csomagot, míg egyedül nem boldogulunk a rákszelvényekkel.
A fejtől a harmadik szelvénynél kell 2mm-t előre majd hátra fordítani, majd először a farokrészt lehúzni, aztán a fejét. És ennyi. Fűszerezni felesleges, elnyomja az igazi ízt.
Bár én több módon próbáltam már, mindennel finom. Önmagában, fokhagymával, paradicsommal, rozmaringgal.
Mivel minden kedden és pénteken lehet a kikötőben új adagot vásárolni, lehet kísérletezni is az ízekkel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése